Η Σκύρος είναι ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά με ιστορία που φθάνει στα αρχαία χρόνια και την ελληνική μυθολογία.
Στην καρδιά του Αιγαίου, αγκαλιασμένη από το απέραντο γαλάζιο, αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για κάθε επισκέπτη εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της, των αμέτρητων πανέμορφων παραλιών της, της ιστορίας και της γραφικότητας της.
Η Σκύρος είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή με δύο διακριτούς ορεινούς όγκους να δεσπόζουν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα. Το βόρειο μέρος καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (403μ) ενώ στο νότιο μέρος της κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Κόχυλα (792μ) με χέρσα και βραχώδη βουνά, που αν καταφέρεις να ανέβεις στην κορυφή (υπάρχουν σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια) η θέα θα σε ανταμείψει. Η ιδιαίτερη μορφολογία της Σκύρου συνδυάζει στο βόρειο τμήμα φυσικά τοπία που συναντάς στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια με πεύκα να ακουμπούν τη θάλασσα, ενώ το νότιο μέρος σε ”ταξιδεύει” στις Κυκλάδες και τη νότια Εύβοια.
Η νότια Σκύρος αποτελεί εδώ και αιώνες το φυσικό βιότοπο της αυτόχθονης μικρόσωμης φυλής των σκυριανών αλόγων (Equus Cabalus Skyriano), μοναδική στον κόσμο σήμερα, χαρακτηρισμένη υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης. Το νότιο τμήμα του νησιού αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας μέρος του δικτύου NATURA 2000. Στους απόκρυμνους βράχους του Κόχυλα και στις κοντινές νησίδες φωλιάζει ο Μαυροπετρίτης, ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού που αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στη Σκύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του.
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Χωριό ή Σκύρος η οποία βρίσκεται χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο στο βορειοανατολικό τμήμα προς το Αιγαίο πέλαγος και εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τη γραφικότητα της και τη φιλοξενία των ανθρώπων της. Κάνοντας τη βόλτα σας στη ” Μεγάλη Στράτα” μην παραλείψετε να ”χαθείτε” στα ελικοειδή καλντερίμια θαυμάζοντας τα γραφικά εκκλησάκια που προβάλλουν ξαφνικά μπροστά σας και να ρίξετε κλεφτές ματιές στο εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών που αφήνουν συνήθως τις πόρτες ανοιχτές.
Προχωρώντας προς το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή προς την πλατεία Μπρουκ δε θα μείνετε ασυγκίνητοι από τη μαγευτική θέα του Αιγαίου που ξεπροβάλλει ανάμεσα απ’ τα σπίτια. Φτάνοντας στο μοναστήρι και το κάστρο η θέα από ψηλά είναι συγκλονιστική!
Δίπλα από την πλατεία Μπρουκ και αφού θαυμάσετε τη θέα, αξίζει η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Φαλταιτς, στο οποίο μπορείτε να δείτε με κάθε λεπτομέρεια τη λαογραφία και την παράδοση αυτού του τόπου.
Η Σκύρος φημίζεται για τα κεραμικά της και για τα ξυλόγλυπτα έπιπλα που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παράδοσης της.
Εκτός από τη Χώρα, η Σκύρος εχει πανέμορφους οικισμούς με πιο γνωστό το Μώλο. Άλλοι οικισμοί είναι τα Μαγαζιά, τα Γυρίσματα, η Ατσιτσα, οι Ασπους, η Λιναριά, οι Αχερούνες, ο Πεύκος, η Καλαμίτσα, το Τραχύ κ.α.
Η Σκύρος έχει αμέτρητες παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, απέραντες αμμουδιές, με βότσαλο, με πεύκα που φθάνουν στη θάλασσα, παραλίες προσβάσιμες ή δυσπρόσιτες, παραλίες οργανωμένες με beach bar και ταβερνάκια και παραλίες γι’ αυτούς που επιθυμούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Η πιο γνωστή παραλ