Η Σκύρος είναι ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά με ιστορία που φθάνει στα αρχαία χρόνια και την ελληνική μυθολογία.
Στην καρδιά του Αιγαίου, αγκαλιασμένη από το απέραντο γαλάζιο, αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για κάθε επισκέπτη εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της, των αμέτρητων πανέμορφων παραλιών της, της ιστορίας και της γραφικότητας της.
Η Σκύρος είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή με δύο διακριτούς ορεινούς όγκους να δεσπόζουν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα. Το βόρειο μέρος καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (403μ) ενώ στο νότιο μέρος της κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Κόχυλα (792μ) με χέρσα και βραχώδη βουνά, που αν καταφέρεις να ανέβεις στην κορυφή (υπάρχουν σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια) η θέα θα σε ανταμείψει. Η ιδιαίτερη μορφολογία της Σκύρου συνδυάζει στο βόρειο τμήμα φυσικά τοπία που συναντάς στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια με πεύκα να ακουμπούν τη θάλασσα, ενώ το νότιο μέρος σε ”ταξιδεύει” στις Κυκλάδες και τη νότια Εύβοια.
Η νότια Σκύρος αποτελεί εδώ και αιώνες το φυσικό βιότοπο της αυτόχθονης μικρόσωμης φυλής των σκυριανών αλόγων (Equus Cabalus Skyriano), μοναδική στον κόσμο σήμερα, χαρακτηρισμένη υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης. Το νότιο τμήμα του νησιού αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας μέρος του δικτύου NATURA 2000. Στους απόκρυμνους βράχους του Κόχυλα και στις κοντινές νησίδες φωλιάζει ο Μαυροπετρίτης, ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού που αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στη Σκύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του.
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Χωριό ή Σκύρος η οποία βρίσκεται χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο στο βορειοανατολικό τμήμα προς το Αιγαίο πέλαγος και εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τη γραφικότητα της και τη φιλοξενία των ανθρώπων της. Κάνοντας τη βόλτα σας στη ” Μεγάλη Στράτα” μην παραλείψετε να ”χαθείτε” στα ελικοειδή καλντερίμια θαυμάζοντας τα γραφικά εκκλησάκια που προβάλλουν ξαφνικά μπροστά σας και να ρίξετε κλεφτές ματιές στο εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών που αφήνουν συνήθως τις πόρτες ανοιχτές.
Προχωρώντας προς το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή προς την πλατεία Μπρουκ δε θα μείνετε ασυγκίνητοι από τη μαγευτική θέα του Αιγαίου που ξεπροβάλλει ανάμεσα απ’ τα σπίτια. Φτάνοντας στο μοναστήρι και το κάστρο η θέα από ψηλά είναι συγκλονιστική!
Δίπλα από την πλατεία Μπρουκ και αφού θαυμάσετε τη θέα, αξίζει η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Φαλταιτς, στο οποίο μπορείτε να δείτε με κάθε λεπτομέρεια τη λαογραφία και την παράδοση αυτού του τόπου.
Η Σκύρος φημίζεται για τα κεραμικά της και για τα ξυλόγλυπτα έπιπλα που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παράδοσης της.
Εκτός από τη Χώρα, η Σκύρος εχει πανέμορφους οικισμούς με πιο γνωστό το Μώλο. Άλλοι οικισμοί είναι τα Μαγαζιά, τα Γυρίσματα, η Ατσιτσα, οι Ασπους, η Λιναριά, οι Αχερούνες, ο Πεύκος, η Καλαμίτσα, το Τραχύ κ.α.
Η Σκύρος έχει αμέτρητες παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, απέραντες αμμουδιές, με βότσαλο, με πεύκα που φθάνουν στη θάλασσα, παραλίες προσβάσιμες ή δυσπρόσιτες, παραλίες οργανωμένες με beach bar και ταβερνάκια και παραλίες γι’ αυτούς που επιθυμούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Η πιο γνωστή παραλία είναι αυτή του Μωλου που εκτείνεται από το Μώλο μέχρι τα Μαγαζιά και αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά των βορείων Σποράδων. Άλλες παραλίες είναι τα Γυρίσματα, ο Πεύκος, η Κυρά Παναγιά, οι Αχερούνες, η Καλαμίτσα,το Μαρκέσι, η Αγαλίπα και πολλές άλλες.
Η Σκύρος είναι το νησί που συνδυάζει ηρεμία, χαλάρωση, δραστηριότητες, αξιοθέατα, παραλίες, καλό φαγητό, διασκέδαση, επαφή με τη φύση και είναι εκεί για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη της! Είναι τόσο οικεία που οποιος την επισκεφτεί φεύγει με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει ξανά. Αυτή είναι η μαγεία της!

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Τις παραλίες

Αν αναζητάτε έναν προορισμό με  πανέμορφες παραλίες που θα μπορείς να κάνεις μπάνιο κάθε μέρα σε διαφορετική παραλία, εάν ονειρεύεστε χαλάρωση σε μαγευτικές παραλίες με καταγάλανα νερά, τότε η Σκύρος είναι ιδανική για εσάς.

 Στη Σκύρο θα βρείτε πολλές  παραλίες με διαφορετικά τοπία,  με απέραντες αμμουδιές, με βότσαλο, με πεύκα που ακουμπούν στη θάλασσα, οργανωμένες ή μη. Η ομορφότερη παραλία είναι αυτή του Μωλου, είναι η πιο γνωστή του νησιού και είναι ίσως η μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά των βορείων Σποράδων. Εκτείνεται από το Μώλο και τα Πουριά μέχρι τα Μαγαζιά. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού, έχει πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και είναι οργανωμένη με beach bar και ταβερνάκια. Μια άλλη απέραντη, αμμώδης παραλία είναι τα Γυρίσματα, ιδανική για όσους επιθυμούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Άλλες παραλίες που αξίζουν την επίσκεψη σας είναι ο Πεύκος με το μαγευτικό καταπράσινο τοπίο, η Κυρά Παναγιά, η Αγαλίπα, οι Αχερούνες, ο Άγιος Φωκάς, η Ατσίτσα, η Καλαμίτσα, η Ασπούς, o Άγιος Πέτρος, το Μαρκέσι, η Πετρίτσα, η Καρέφλου, η Ρένες, το Ναυάγιο, η Απιά και πολλές άλλες.
paralies skiros rooms
agios gewrgios skirou

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου

Στην κορυφή της όμορφης Χώρας της Σκύρου, δίπλα στο παλιό βυζαντινό κάστρο, δεσπόζει η Ιερα Μόνη Αγίου Γεωργίου της Σκύρου, η οποία είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μέγιστης Λαύρας του Αγίου Ορους. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και ολοκληρώθηκε το 963 μ.Χ. Το 16ο αιώνα το μοναστήρι ανακαινιστηκε και ανά τους αιώνες υπήρξε από τα σημαντικότερα προσκυνηματα του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα.

Με το σεισμό του 2001 στη Σκύρο το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές και έμεινε κλειστό για λόγους αποκατάστασης 14 χρόνια μέχρι τις 23 Απριλίου 2015. Από τότε το μοναστήρι είναι και πάλι επισκέψιμο.

Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο έως ένα σημείο όπου υπάρχει πάρκινγκ. Όμως αξίζει να ανέβει κανείς στο μοναστήρι με τα πόδια μέσα από τα γραφικά καλντερίμια της Χώρας, απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών. Η θέα από το μοναστήρι είναι εντυπωσιακή!

ΝΑ ΓΕΥΤΕΙΣ

Σκυριανή κουζίνα

Η σκυριανη παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια και γευστικά ενδιαφέρουσα. Ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών της και την παράδοση των συνταγών που σώζονται από γενιά σε γενιά.

Η Σκύρος φημίζεται για τα κτηνοτροφικα και τυροκομικά προϊόντα της με πιο γνωστά το ξινοτυρι, τη γραβιέρα και τη μυζηθρα, που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το αγνό θυμαρίσιο μέλι της Σκύρου με τη μεγάλη θρεπτική αξία.

Παραδοσιακές συνταγες που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι η αστακομακαροναδα, το κατσικάκι λεμονατο, η λαδοπιτα με το ξινοτυρι, τα τεροπταρια (με τραχανά, ρύζι και μυζηθρα), η φάβα, τα σκυριανα αμυγδαλωτα και άλλα.

lobster spaghetti
τα πουριά

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Τα Πουριά

Η περιοχή Πουρια βρίσκεται δίπλα στο Μώλο στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού. Το θέαμα που προσφέρει η περιοχή είναι υπέροχο με τον αναπαλαιωμενο ανεμόμυλο να δεσπόζει στα ερείπια του αρχαίου λατομείου της περίφημης ”σκυριας λίθου”. Βράχια από πωρόλιθο υπάρχουν παντού λαξευμενα σε περίεργα σχήματα από τα κύματα αιώνων.

Αξίζει η επίσκεψη στο πολυφωτογραφημενο υποσκαφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται μέσα στο βράχο δίπλα στη θάλασσα. Ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε τα Πουρια είναι το απόγευμα για να θαυμάσετε το τοπίο την ώρα του ηλιοβασιλεματος.

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

Τον ανεμόμυλο

Ο Ανεμόμυλος βρίσκεται στην περιοχή Πουριά στη Σκύρο, βορειοανατολικά του νησιού. Το θέαμα που προσφέρει η περιοχή είναι μοναδικό με τον αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο να δεσπόζει στα ερείπια του αρχαίου λατομείου την περίφημης «σκύριας λίθου» που ήταν φημισμένη κατά την ρωμαϊκή εποχή. Το λατομείο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ακτής, δημιουργώντας μια εικόνα που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Δίπλα στο λατομείο βρίσκεται το εντυπωσιακό μικρό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που είναι λαξευμένο στο βράχο και  αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του νησιού.  Την περιοχή είμαι απαραίτητο να την επισκεφτείτε κατά την διάρκεια του απογεύματος για να απολαύσετε τα χρώματα του ουρανού στο ηλιοβασίλεμα.

anemomilos skiros
paralies skyros